Styrelse

Styrelsen har enligt stiftelsens stadgar till uppgift att tillvarata och förvalta Hilma af Klints efterlämnade verk. Stiftelsen främjar även akademisk forskning om Hilma af Klint och hennes arbete. Stiftelsens verksamhet finansieras av egna intäkter och genom donationer.

Enligt stadgarna ska styrelsen bestå av tre till fem personer. Huvudparten av styrelsen ska var medlemmar av Antroposofiska Sällskapet. Huvudmannen för släkten af Klint är självskriven ordförande, men han kan utse någon annan av släkten af Klint i sitt ställe.

Styrelsen för Stiftelsen Hilma af Klints verk strävar efter att hennes arv ska fortsätta att inspirera och beröra människor världen över. Styrelsen är vid sin förvaltning av stiftelsen skyldig att agera i enlighet med stiftelselagen och stiftelsens stadgar.

Styrelsens nuvarande sammansättning har fastställts av Förvaltningsrätten i Stockholm. Saken överklagades till Kammarrätten i Stockholm och Högsta förvaltningsdomstolen, som inte medgav prövningstillstånd.

Mer information om stiftelsens syfte och verksamhet finns i stadgarna och testamentet som är publicerade på denna webbplats.

2025-03-17: 

Styrelsens ställningstagande 

Under den senaste tiden har en offentlig debatt i media pågått rörande centrala frågor kring Stiftelsen Hilma af Klints Verks arbete. Med anledning av ordförandens avsikt att stoppa utställningsverksamheten önskar övriga ledamöter förtydliga följande tre frågeställningar:

  1. Vem får ta del av Hilma af Klints konst? 

Majoriteten i stiftelsens styrelse har uppfattningen att Hilma af Klints konst ska vara tillgänglig för både allmänhet och forskare. Det har dock uppstått diskussioner kring tolkningen av stiftelsens stadgar, där det anges att konsten ska vara tillgänglig för ”den som söker andlig kunskap” eller kan bidra till att ”fylla den mission” som Hilma af Klints ”andlige uppdragsgivare” avsett. Styrelsen har sedan fler år, låtit utreda denna fråga av expertis, och konstaterat att texten ska tolkas i en mera samtida kontext. Styrelsen har tolkningsföreträde av stadgarna och förhåller sig därför till denna utredning* och arbetar därefter för att göra verket tillgängligt för de som vill se det och de som söker kunskap om Hilma af Klints konst – på samma sätt som det gjorts av tidigare styrelser genom åren. Hilma af Klints konst skall vara tillgänglig för alla som vill se den och söker kunskap om den oavsett religion eller övertygelse. Detta menar vi är både en nationell och internationell angelägenhet.

  1. Är det tillåtet för stiftelsen att sälja verk? 

Enligt stiftelsens stadgar är försäljning av vissa verk tillåten för att finansiera bevarandet av den övriga samlingen. Detta måste i så fall ske under kontrollerade och professionella former. 

  1. Finns planer på att bygga ett museum? 

För närvarande finns det ingen aktuell plan på att bygga ett museum för Hilma af Klints verk. Styrelsen har dock beslutat att anlita en extern och neutral utredare som ska undersöka möjligheten att etablera ett sådant museum, inklusive frågor om var det skulle kunna byggas, av vem och hur det ska finansieras. Detta arbete har ännu inte inletts. 

Pågående verksamhet och publikt intresse 

Trots den pågående debatten fortsätter stiftelsens arbete som vanligt. Hilma af Klints verk visas för närvarande på flera internationella utställningar, som lockar hundratusentals besökare världen över.   

Majoriteten i Styrelsen för Stiftelsen Hilma af Klints Verk är engagerad i att förvalta och bevara Hilma af Klints konstnärliga arv på ett sätt som hedrar stiftarens intentioner och gör hennes verk tillgängliga för både nuvarande och framtida generationer. 

Ulf Wagner 

Katarina de Voto 

Juhani Selvani 

Anders Kumlander 

* Den aktuella tolkningen av stadgarna:

Gunnar Nords tolkning av stadgarna_2019

 

2025-01-13:

Bred utredning om permanent museum beslutat
 
Stiftelsen Hilma af Klints verk har beslutat att utreda möjligheterna att etablera ett permanent museum för att bevara och presentera konstnärens verk. Utredningen kommer att ta ett brett och förutsättningslöst grepp för att identifiera den mest lämpade platsen för museet. Även om fokus ligger på Ytterjärna, som har starka kopplingar till Hilma af Klints andliga och konstnärliga visioner, ska för- och nackdelar med alla relevanta alternativ analyseras noggrant.
 
Arbetet kommer att ledas av en extern och oberoende ordförande i samarbete med en expertgrupp med bred erfarenhet inom konst, kultur och museiverksamhet. En första rapport, med preliminära förslag och slutsatser, väntas inom sex månader.
 
För frågor, kontakta Varg Gyllander.
 

2024-01-15: Högsta förvaltningsdomstolens beslut att inte bevilja prövningstillstånd.

2023-08-31: Kammarrättens beslut att inte bevilja prövningstillstånd.

2023-06-21: Länsstyrelsens meddelande om stiftelseregistrering.

2023-06-19: Åklagarens beslut att lägga ned förundersökning om grov trolöshet mot huvudman.

2023-06-07: Förvaltningsrättens dom om att avslå överklagande om stiftelseregistrering.

 

Styrelse
Erik af Klint, ordförande
Anders Kumlander
Juhani Selvani
Katarina Kaila de Voto
Ulf Wagner

Adjungerade ledamöter
Louise Belfrage
Daniel Birnbaum
Karin Herméren
Julia Voss
Gitte Ørskou

VD
Jessica Höglund

Kontakt för frågor rörande styrelsens arbete
Talesperson: Varg Gyllander
 
Vid intervjuförfrågningar från media, vänligen uppge vad frågorna gäller för snabbt och relevant svar.